Susţine

Înscrie-te în PNȚCD

Dacă vrei sa fii membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat descarcă această cerere de adeziune, completeaz-o, semneaz-o și mergi la cel mai apropiat sediu PNȚCD din localitatea ta.

Adresa de e-mail: secretariat@pntcd.ro

Cerere de adeziune

Promovează PNŢCD

Promovează PNŢCD afișând un banner pe site-ul tău.

Facebook

Rămâi în legătură cu noi prin pagina noastră de Facebook.

24 April 2016

Interviu cu Iulia Gorea Costin, candidatul PNȚCD la Primăria Capitalei: Mi-ar plăcea ca Bucureștiul să fie mai verde

13062359_990952767649526_6033032625763936197_n

PNȚCD revine pe prima scenă a politicii românești cu un candidat pentru Primăria Bucureștiului care are un CV impresionant.

Iulia Gorea Costin a înde­plinit funcții importante la nivel internațional, dar are experiență și alături de comunitate, fiind primar în două legislaturi.

Candidatul PNȚCD pentru postul de primar al Capitalei a fost timp de cinci ani ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei, fiind prima femeie ambasador din Repu­blica Moldova.

De ce ați decis să vă implicați în politică la numai 25 de ani, când ați devenit primar în comuna Bahmut din R. Moldova? Până atunci activaseți ca
profesoară.

Iulia Gorea Costin: În acest demers m-au încurajat oamenii. Reușisem să devin vizibilă în comună prin activitățile extrașcolare pe care le-am demarat.

Spuneți-ne câteva dintre realizările dumneavoastră ca primar.

I.G.C.: În timpul mandatului, am executat construcția a 16 fântâni, a unui drum central,  construcția unei grădinițe, reconstrucția unei școli primare, planificarea construcției unei școli gimnaziale, distribuirea terenurilor de construcție pentru familiile tinere, repartizarea echitabilă a materialelor de construcție, cât și a ajutoarelor pentru seniori, invalizi și participanți la război. Toate acestea reprezentau problemele cu care se confruntau localnicii în perioada respectivă. Eram  fericită când vedeam bucuria din ochii localnicilor atunci când plecau de la o audiență la primărie.

Ați luptat pentru păstrarea limbii române în instituțiile de învățământ din Republica Moldova, după ce ați participat în 1995, ca lider, la o grevă studențească. Ce a însemnat această luptă pentru dumneavoastră? De ce v-ați implicat într-un astfel de demers?

I.G.C.: Era de datoria mea. Nu puteam admite ca și noua generație să fie lipsită de dreptul firesc de a-și cunoaște istoria și de a studia limba română. Fac parte din generația despre care Grigore Vieru scria: „Din Basarabia vă scriu, Dulci frați de dincolo de Prut. Va scriu cum pot și prea târziu, Mi-e dor de voi și vă sărut. Cu vorba-mi strâmbă și pripită Eu știu că te-am rănit spunând, Că mi-ai luat și grai și pită, Și-ai năvălit pe-al meu pământ. În vremea putredă și goală, Pe mine, frate, cum să-și spun, Pe mine m-au mințit la școală, Că-mi ești dușman, nu frate bun…“.

Ați fost ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei – prima femeie ambasador de la Chișinău – într-o perioadă complicată pentru istoria noastră recentă, respectiv între 1997 și 2001. Care au fost cele mai mari provocări ale mandatului dumneavoastră?

I.G.C.: Eram reprezentantul unei țări apărute recent pe harta lumii, fără experiență în diplomație, care se confrunta cu foarte multe probleme. Republica Moldova trecea, pe atunci, printr-o criză financiară foarte dură, salariile veneau cu o întârziere de peste
3-5 luni. Eram doar 2 diplomați în misiune, în timp ce în misiunile altor state numărul diplomaților varia de la 5 la  11 și chiar mai mult, persoane care beneficiaseră de pregătire adecvată și respectau poziția clară a statului pe care îl reprezentau. Pe atunci corpul diplomatic al Republicii Moldova abia se constituia, iar politica internă și externă rămânea una ambigue.

De ce ați ales acum să vă implicați în lupta electorală pentru Primăria Bucureștiului?

I.G.C.: De-a lungul întregii mele cariere am acumulat o experiență amplă de muncă și de viață. Am văzut Bucureștiul din perspectiva Chișinăului, dar și a Strasbourg-ului. Iubesc Bucureștiul, locu­iesc aici de 13 ani.  România, se pare, este unicul stat înconjurat de români, iar în acest context
centenarul de la 1 decembrie 2018 va fi un semnal pe care aș vrea să-l transmit pentru românii rămași în afara Țării, cu sau fără voia lor.

De ce ați ales să faceți acest pas important din partea PNȚCD?

I.G.C.: Am fost  la funeraliile seniorului Corneliu Coposu.  Îmi amintesc acea mare de lume, cutremurată de durere, care l-a petrecut pe ultimul drum. Partidul unui  astfel de  Om-simbol, al lui Iuliu Maniu și Ion Mihalache, trebuie să renască! Criza  morală și socială cu care ne confruntăm poate fi depășită prin implementarea  valorilor  și principiilor istorice ale acestui partid, drept normă de viață și conduită la toate nivelurile administrative. Vineri, 22 aprilie 2016, a avut loc sfințirea sediului PNȚCD din Bd. Carol I nr. 14, oficiată de reprezentanții Bisericii Ortodoxe, Bisericii Romano-Catolice, Bisericii Greco-Catolice și Bisericii Neoprotestante. E un nou început!

Capitala României este un oraș complicat, cu multe probleme nerezolvate din trecut. Care este planul dumneavoastră pentru București?

I.G.C.: Nu m-au oprit niciodată problemele, am căutat întotdeauna soluții.  Pentru o Românie integră. „Cu sufletul pentru oameni, cu fapta pentru București“ este deviza mea electorală și vă asigur că voi lucra cu specialiști din fiecare domeniu pentru a găsi cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă bucureștenii. Etapizat, prioritare fiind rezolvarea problemelor grădinițelor, școlilor, spitalelor, traficului aglomerat, salubrizarea, igienizarea și amenajarea stațiilor de metrou.  Cei  care circulă cu metroul sunt baza metropolei noastre, ei merită tot respectul și recunoștința noastră.

Mi-ar plăcea ca Bucureștiul să fie mai verde,  ca pe străzile lui să circule tramvaie de tipul celor de la Strasbourg, foarte confortabile și frumoase, ca  râul Dâmbovița din „Micul Paris“ să aibă utilitatea râului Sena.

Orice devine posibil prin schimbarea atitudinii față de oameni, prin capacitatea de a-i însufleți și de a-i mobiliza prin exemplul personal.

CV Iulia Gorea Costin

A absolvit Facultatea de Filologie și ulterior pe cea de Drept din cadrul Universității de Stat din Chișinău.

La 25 de ani a fost aleasă  primar și realeasă pentru a doua legislatură.

În  1990 a fondat primul liceu româno-englez, „Mircea Eliade“.

Între 1997 și 2001, Iulia Gorea Costin a fost reprezentant permanent, ambasador al Republicii Moldova la Consiliul Europei

În anul 2003 s-a stabilit  la București.

 

Sursa articolului: http://www.romanialibera.ro/opinii/interviuri/interviu-cu-iulia-gorea-costin–candidatul-pntcd-la-primaria-capitalei–mi-ar-placea-ca-bucurestiul-sa-fie-mai-verde-414526

Înscrie-te în PNȚCD

Dacă vrei sa fii membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat descarcă această cerere de adeziune, completeaz-o, semneaz-o și mergi la cel mai apropiat sediu PNȚCD din localitatea ta.

Adresa de e-mail: secretariat@pntcd.ro

Cerere de adeziune

Presa despre noi


Robert Hristache a fost desemnat președinte al PNȚCD Giurgiu

Joi seară la sediul central al PNȚCD a avut loc ședința de organizare a Organizației Județene a PNȚCD Giurgiu. La ședință au participat președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu, Secretarul General al PNȚCD Silviu Molnar, precum și membrii PNȚCD ai birourilor de conducere ale organizațiilor locale din județul Giurgiu.

Robert Hristache este fostul vicepreședinte a PMP Giurgiu. Practic, PNȚCD a preluat în rândurile sale membrii organizației județene PMP Giurgiu care au demisionat din PMP nemulțumiți de alianța semnată la nivel central între PMP, Forța Dreptei și USR.

Președintele PNȚCD Aurelian Pavelescu a făcut o scurtă trecere în revistă a istoriei PNȚCD și le-a spus celor prezenți că „sunt țărăniști toți cei care înțeleg și respectă principiile de acțiune politică lăsate moștenire de fondatorul partidului Iuliu Maniu: „DEMOCRAȚIE DESĂVÂRȘITĂ MORALA CREȘTINĂ PATRIOTISM LUMINAT DREPTATEA SOCIALĂ”.


Citeşte


La multi ani, PNTCD!
Se implinesc azi 92 de ani de la fuziunea Partidului National Roman din Transilvania al lui Iuliu Maniu cu Partidul Taranesc al lui Ion Mihalache, la 10 octombrie 1926 luand fiinta Partidul National Taranesc. Radacinile PNTCD sunt, insa, cu mult mai vechi, atat in linia ardeleana, cat si a vechiului regat: Corneliu Coposu l-a considerat fondator pe Mitropolitul Ortodox al Ardealului, Andrei Saguna, Declaratia citita de acesta in 1848 la Marea Adunare de la Blaj fiind asumata ca act al partidului din Transilvania; deopotriva, figura lui Constantin Dobrescu Arges, fondatorul miscarii taraniste din Vechiul Regat in secolul al XIX-lea nu poate fi uitata.

De aceea data fuziunii reprezinta nu o intemeiere, ci o coagulare a doua forte politice care au unit o istorie. La multi ani, PNTCD!

12967430_1319763328038164_1400866242760097946_o


Citeşte


Un Weekend pentru Familie!
42758767_692106127818905_4483027013195530240_n
Citeşte

Facebook




© Copyright 2013 PNTCD

DECLARAȚIE

 

×