Susţine

Înscrie-te în PNȚCD

Dacă vrei sa fii membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat descarcă această cerere de adeziune, completeaz-o, semneaz-o și mergi la cel mai apropiat sediu PNȚCD din localitatea ta.

Adresa de e-mail: secretariat@pntcd.ro

Cerere de adeziune

Promovează PNŢCD

Promovează PNŢCD afișând un banner pe site-ul tău.

Facebook

Rămâi în legătură cu noi prin pagina noastră de Facebook.

27 March 2020

Act politic de o josnicie fara precedent in istorie: profitand de pandemie, Guvernul Orban imbogateste bancile pe spinarea romanilor

Aurelian Pavelescu 2

Profitând de pandemie, Guvernul Orban, BNR și băncile fac speculă cu banii și pe spinarea românilor

PNȚCD SOLICITĂ AVOCATULUI POPORULUI SĂ SESIZEZE CCR: OUG PRIVIND CALCULAREA ȘI PLATA DOBÂNZILOR PENTRU PERIOADA FORȚEI MAJORE ESTE NECONSTITUȚIONALĂ

Ordonanța de urgență adoptată de Guvernul Orban pe data de 26 martie 2020 prin care se suspendă plata ratelor la bănci pe perioada pandemiei, dar menține plata dobânzilor – chiar dacă sunt amânate și cele ipotecare, garantate de stat -, este neconstituțională, motiv pentru care PNȚCD solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională.

Prin acest OUG Guvernul Orban anulează cauza forței majore prescrisă de Codul civil și alte reglementări, aplicabilă tuturor contractelor comerciale și, deopotrivă, contractelor bancare, în favoarea băncilor și în defavoarea statului român și a împrumutaților, cu prejudicierea gravă a bugetului de stat, în valoare de miliarde de euro.

Astfel, forța majoră este o normă de drept universală “exoneratoare de răspundere“, definită ca “orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil” (art. 1351 Cod civil). Clauza se aplică chiar dacă nu este prevăzută expres în contracte. Contractele bancare prevăd clauza forței majore.

În cazul forței majore “exonerarea de răspundere” este totală, în sensul că, pe perioada evenimentului de forță majoră și efectelor acestuia, obligațiile debitorului sunt suspendate integral, iar nu parțial, inclusiv dobânzile care nici nu se plătesc, nici nu se capitalizează.

Dimpotrivă, actul Guvernului Orban, prin care se dispune calcularea dobânzilor pe perioada forței majore, reprezintă anularea clauzei de forță majoră, aplicarea parțială a acesteia și, în consecință, privilegierea băncilor și îmbogățirea fără justă cauză a acestora, pandemia de coronavirus devenind un pretext de fraudare. Sunt afectați direct împrumutații care au dreptul legal și constituțional de a nu plăti dobânzi deloc pe perioada forței majore, dar și statul care îmbogățește băncile fără just temei din bugetul public, afectând grav finanțele publice.

Forța majoră este reglementată de Codul civil și intră în aria garanțiilor constituționale raportat la art. 1 (3) din Constituție (România este stat de drept), art. 15 din Constituție (Universalitatea drepturilor și legilor) și art. 45 din Constituție (Libertatea economică).

PNȚCD este de acord că băncile trebuie protejate în situații de criză. Protecția trebuie să se limiteze, însă, la asigurarea bunei funcționări a sistemului bancar și nu trebuie să se raporteze sub nicio formă la dobânzi – instrumente de profitabilitate –, în scopul asigurării câștigurilor maximale ale băncilor.

Guvernul Orban a intervenit prin această ordonanță în contractele de creditare pentru a suporta profitul băncilor în mod integral, din bani publici, sau a-i obliga pe împrumutați să plătească dobânzi ilegale, exonerate de forța majoră.

Acordul BNR pentru această îmbogățire frauduloasă a băncilor sub pretextul pandemiei este, de asemenea, ilegal, cinic și rușinos. Guvernul și BNR pot veni cu alte soluții, precum susținerea comisioanelor de administrare din fondurile de rezervă sau alte scutiri, dar care să nu elimine forța majoră și să îmbogățească băncile în mod fraudulos, nelegal și neconstituțional.

Dată fiind vădita neconstituționalitate a acestei ordonanțe, PNȚCD solicită Avocatului Poporului sesizarea Curții Constituționale, pentru salvgardarea Constituției și drepturilor legitime ale cetățenilor români.

PNL dovedește, încă o dată, că guvernează exclusiv în interesul băncilor și împotriva intereselor poporului, folosind pandemia ca pretext de speculă, ca politică de stat. Îmbogățirea băncilor fără justă cauză pe vremuri de pandemie, când același guvern invocă solidaritate și sacrificiu din partea cetățenilor, este un act politic de o josnicie fără precedent în istorie. Miliardele făcute cadou băncilor trebuie investite în ieșirea din criza economică, în interesul românilor, iar nu a clienților politici, fie el și sectorul bancar“, a spus Aurelian Pavelescu, Președinte PNȚCD, referitor la contestata ordonanță de urgență adoptată de Guvernul Orban.

PNTCD va întreprinde toate acțiunile legale, astfel încât drepturile românilor să fie respectate și orice încălcare a Constituției să fie sancționată.

 

Înscrie-te în PNȚCD

Dacă vrei sa fii membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat descarcă această cerere de adeziune, completeaz-o, semneaz-o și mergi la cel mai apropiat sediu PNȚCD din localitatea ta.

Adresa de e-mail: secretariat@pntcd.ro

Cerere de adeziune

Presa despre noi


La multi ani, PNTCD!
Se implinesc azi 92 de ani de la fuziunea Partidului National Roman din Transilvania al lui Iuliu Maniu cu Partidul Taranesc al lui Ion Mihalache, la 10 octombrie 1926 luand fiinta Partidul National Taranesc. Radacinile PNTCD sunt, insa, cu mult mai vechi, atat in linia ardeleana, cat si a vechiului regat: Corneliu Coposu l-a considerat fondator pe Mitropolitul Ortodox al Ardealului, Andrei Saguna, Declaratia citita de acesta in 1848 la Marea Adunare de la Blaj fiind asumata ca act al partidului din Transilvania; deopotriva, figura lui Constantin Dobrescu Arges, fondatorul miscarii taraniste din Vechiul Regat in secolul al XIX-lea nu poate fi uitata.

De aceea data fuziunii reprezinta nu o intemeiere, ci o coagulare a doua forte politice care au unit o istorie. La multi ani, PNTCD!

12967430_1319763328038164_1400866242760097946_o


Citeşte


Un Weekend pentru Familie!
42758767_692106127818905_4483027013195530240_n
Citeşte


Sondaj făcut de americani în România
Dat publicității la data de 31.07.2018 Center for Insights in Survey Research (IRI), un centru de sociologie din SUA, care este un proiect al International Republican Institute a efectuat un studiu sociologic complex în România, una dintre teme fiind cea politică. În cadrul sondajului, oamenii au fost întrebați ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri cu cine ați vota?”. IRI împarte răspunsurile în două categorii: cei care își exprimă opțiunea de vot și cei care sigur vor merge la vot. Sondajul arată că PNȚCD-ul este o opțiune viabilă pentru electoratul românesc la viitoarele alegeri.

1

2

3

4

5

6

7

8

Sursa:http://www.iri.org/resource/romania-poll-majority-support-western-institutions-see-widespread-corruption


Citeşte

Facebook
© Copyright 2013 PNTCD

DECLARAȚIE

 

×