110 ani de la nașterea Seniorului Corneliu Coposu
Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat – PNȚCD omagiază astăzi împlinirea a 110 ani de la nașterea Seniorului Corneliu Coposu, primul Președinte al partidului și cel mai important om politic al României după 1990.
17 ani de închisoare în temnițele comuniste n-au reușit să-i înfrângă demnitatea și dorința de luptă pentru libertate. În linia marilor înaintași, Iuliu Maniu și Ion Mihalache, sub stindardul partidului care a întrupat năzuințele celor mulți, Corneliu Coposu a reaprins flacăra speranței după cele două regimuri dictatoriale crunte, regimul carlist și regimul bolșevic. Fără Corneliu Coposu și PNȚCD, după 1990 n-ar fi existat opoziție.
Personalitate profund religioasă, a pus argumentul moral și dragostea de țară mai presus de interesele personale și politice, fiind personalitatea politică cea mai iubită de popor, adevăr recunoscut și de adversarii săi.
Deși decedat în 1995, prestigiul său a adus PNȚCD la guvernare între 1996 și 2000, fiind creată o uriașă așteptare. Cei care i-au urmat n-au fost, însă, la înălțimea sa, deturnând partidul de la principiile constitutive consacrate de Iuliu Maniu: „democrație desăvârșită, morală creștină, patriotism luminat și dreptate socială“. O guvernare care, cu toate meritele reformatoare și de deschidere spre structurile euro-atlantice, subminată de fostele structuri comuniste și partenerii tranzacționiști liberali, n-a reușit să răspundă marilor provocări sociale, principiul „dreptății sociale“ fiind abandonat.
Moștenirea lui Corneliu Coposu și a marilor înaintași este singura care poate inspira noile generații, confruntate azi cu o criză morală, politică, economică și socială fără precedent în istorie.
Testamentul său politic, sintetizat în cele două declarații solemne – „Negociem orice, dar nu principii“ și „N-am cedat niciodată din obiectivele care privesc independența și suveranitatea țării“ – este astăzi mai actual decât oricând. Spiritul Seniorului Corneliu Coposu, mereu tânăr, mereu entuziast și plin de credință în Dumnezeu și neamul său, trebuie redescoperit în fiecare dintre noi, de la mic la mare. Moștenirea sa este piatra de temelie pe care putem reconstrui România.
Aurelian Pavelescu,
Președinte al PNȚCD